Ordförande kommenterar SFS Bostadsrapport 2020

Stockholms bostadsmarknad har mycket att erbjuda: kunskapsförakt, jämlikhetsproblem och en grogrund för psykisk ohälsa för att nämna några exempel. Något som däremot inte finns är kapaciteten att tillgodose studenternas efterfrågan på bostäder.


SFS släppte idag sin bostadsrapport för 2020 som återigen listar Stockholm med en stor röd varningstriangel. En triangel som säger att i Stockholm kommer du troligtvis inte få ett förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden. Om du mot förmodan har tur och hittar ett boende är risken stor att det är med ett pendlingsavstånd som är längre än 30 minuters till ditt lärosäte och din hyra kommer förmodligen äta upp stora delar av ditt CSN.
 
Faktum är att kötiderna för ett korridorsrum i Stockholm är 6 månader medan det för en större studentlägenhet kan ta upp till 6 år. S e x år (!). Hur absurt är inte det? Särskilt med tanke på att en kandidatutbildning är 3 år och en masterutbildning är 5 år.
 
Samtidigt som kötiderna är så pass långa att många hinner få sitt examensdiplom innan de hinner skriva under ett hyreskontrakt så är hyrorna ofta på tok för höga. Genomsnitthyran för en studentetta i Stockholm är 5 000 kr/mån och för en nyproduktion ökar genomsnittshyran med ytterligare en tusenlapp.
 
Utöver höga hyror på studentlägenheterna så finns det också alldeles för få. Många studenter tvingas därför ut på en osäker och ännu dyrare andrahandsmarknad. Här kan vi verkligen prata om ockerhyror, genomsnittshyran för en andrahandsetta är 8 000 kr/mån.
 
Det finns en uttalad ambition om att Sverige ska vara en kunskapsnation. Samtidigt har vi en studentbostadssituation som leder till att många tvingas tacka nej till sin utbildning eller tidigt hoppa av. Det är bostadsmarknadens kunskapsförakt. 
 
Det finns en uttalad ambition om att Sverige ska ha en likvärdig tillgång till utbildning. Samtidigt har vi en studentbostadsmarknad där vissa har råd medan andra sorteras bort eller får leva i stor otrygghet. Det bidrar till bostadsmarknadens jämlikhetsproblem.

Det finns en uttalad ambition om att minska den psykiska ohälsan i Sverige. Samtidigt har vi en studentbostadsmarknad som skapar otrygghet, som kräver stor energi och ökar stress. Det är bostadsmarknaden som grogrund för psykisk ohälsa.
 
Det krävs politiskt ansvarstagande och agerande för att den här situationen ska bli bättre på sikt. Men (!) det finns några småknep som du som student Södertörns högskola kan ta till här och nu:
 
o   Bli medlem i SöderS och därmed få tillgång till att stå i SSSBs bostadskö: https://www.soders.nu och https://www.sssb.se
 
o   Leta bland kontrollerade andrahandskontrakt via Akademisk Kvart: https://www.akademiskkvart.se
 
o   Anmäl intresse för lärosätets lägenheter för utbytesstudenter: https://www.sh.se/nyheter/student/2020-08-06-manga-lediga-lagenheter-till-hosten---valkommen-att-ansoka-om-studentbostad
 
Stort lycka till, jag hoppas det löser sig!


Jakob Amnér
Ordförande

Ordförande bloggar: Hej och varmt välkommen till SöderS!